Obie mąki wymieszać.
Szklankę letniej wody podzielić na 3 części- 1/2, i 1/4 , 1/4 szklanki.
W 1/4 szklanki wody wymieszać drożdże i cukier, dodać 1 łyżkę mąki, odstawić na 2 minuty.
Do drugiej 1/4 szklanki wody dodać sól, odstawić.
1/2 szklanki wody wymieszać z mąkami, po chwili dodać wodę z drożdżami, zagnieść. Na końcu dodać wodę z solą. Chodzi o to, żeby za szybko dodana sól nie zabiła drożdży.
Jeszcze raz wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- około pół godziny.
Po godzinie raz jeszcze zagnieść, włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wcisnąć w ciasto suszone śliwki, obsypać siemieniem, słonecznikiem wg uznania. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
W piekarniku na dole ustawić naczynie z gorącą wodą, aby utworzyła się chrupiąca skórka.
Piec w temperaturze 180 st. przez godzinę.