Domowy chleb z płatkami owsianymi

Domowy chleb z płatkami owsianymi
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Nie ma to jak pyszny domowy chleb wypiekany własnoręcznie. Pyszny, miękki, z chrupiącą skórką. Taki otóż chleb domowy z płatkami owsianymi piekę już od kilku tygodni i cały czas nie możemy się nim najeść. Znika w większości jeszcze ciepły. Julcia zajada się samym zaraz po upieczeniu, kiedy jest najbardziej chrupki.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 litr ciepłej wody
  • 3 garście płatków owsianych
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka płatków owsianych do obsypania wierzchu
  • olej do smarowania foremek
  • bułka tarta do obsypania foremek

Przygotowanie

  1. W 1/2 litra wody rozpuszczamy drożdże. Do drugiej połowy ciepłej wody dolewamy ocet. W misce mieszamy razem mąkę, sól, cukier i płatki owsiane. Do miski z mąką wlewamy wodę z drożdżami. Lekko mieszamy i dolewamy wodę z octem.

  2. Wszystko mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie wówczas odgazowujemy je za pomocą namoczonej w wodzie łyżki. Polega to na tym aby mokrą łyżkę wbijać w ciasto, żeby uszło z niego powietrze.

  3. Dwie prostokątne foremki smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanych foremek wylewamy ciasto dzieląc je proporcjonalnie do wielkości foremek (tak jak u mnie gdzie jedna jest ciut większa daję ciut więcej ciasta, jeżeli macie dwie takie same foremki to ciasto dzielicie na pół). Ciasto we foremkach wyrównujemy z pomocą mokrej łyżki. Tak wyłożone ciastem foremki przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto we foremkach ładnie wyrośnie, zdejmujemy folię(ja zawsze pomagam sobie nożem). Wierzch ciasta kropimy wodą i obsypujemy płatkami owsianymi.

  4. Piekarnik nagrzewamy do 250'C. Foremki z chlebem wkładamy do nagrzanego piekarnika, po czym zmniejszamy temperaturę do 230'C i w tej temperaturze pieczemy domowy chleb przez około 50 minut. Upieczone bochenki naszego domowego chleba studzimy na kratce. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 18 lutego 2018
Pięknie Ci wyszedł :)Super apetycznie wygląda!
renka 19 lutego 2018
No fajnie CI wyszły te chlebki,zastanawiam si tylko ,że nie ma w przepisie żadnego tłuszczu
bryssska 01 marca 2018
Nie ma jest tylko tłuszcz do smarowania foremek ;-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 litr ciepłej wody
  • 3 garście płatków owsianych
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka płatków owsianych do obsypania wierzchu
  • olej do smarowania foremek
  • bułka tarta do obsypania foremek
Składniki