Domowy chleb z mąki mieszanej:

Domowy chleb z mąki mieszanej:
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: helenapon
Od lat piekę chleby ale zmieniam dodatki i rodzaje mąki. Dzisiaj z przewagą maki orkiszowej.

Składniki

  • 60 dag mąki orkiszowej
  • 20 dag mąki żytniej
  • 20 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu
  • 5 dag świeżych drożdży
  • ok. 3,5 szklanek letniej wody
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • pestki dyni, słonecznika , kminek (to co lubimy)
  • Dodatkowo:
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania chlebków przed pieczeniem

Przygotowanie


  1. Świeże drożdże rozcieram z łyżką mąki i dwoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiam do wyrośnięcia.
    Mąki przesiewam do miski, dodaję sól, wyrośnięte drożdże , zakwas i resztę składników. Stopniowo dolewam letnią wodę. Wyrabiam ciasto tak długo aż zacznie odstawać od ręki.
    Do słoiczka odkładam 3 łyżki ciasta aby mieć zakwas do następnego pieczenia chleba. Słoik zakręcam i umieszczam w lodówce. Do ciasta dodaję 2 łyżki oleju i jeszcze chwilę wyrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia .
    Przekładam do dwóch foremek wysmarowanych olejem. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia. Wierzch chlebów smaruję roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem 2 łyżek mleka. Wstawiam chleby na 10 minut do nagrzanego do 240 stopni piekarnika. Po tym czasie zmniejszam tem. do 200 stopni i piekę jeszcze 30 minut. Gorące chleby smaruję pędzlem zmoczonym w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu-bez problemu wyjmuję je z foremek. Studzę na kratce.

Komentarze do przepisu (6)

drNowak 09 lipca 2019
Super! Na pewno smaczny.
Docherro 09 lipca 2019
Pyszny,najlepszy domowy:)
kuchmariola63 10 lipca 2019
Piękny chlebek :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 60 dag mąki orkiszowej
  • 20 dag mąki żytniej
  • 20 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu
  • 5 dag świeżych drożdży
  • ok. 3,5 szklanek letniej wody
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • pestki dyni, słonecznika , kminek (to co lubimy)
  • Dodatkowo:
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania chlebków przed pieczeniem
Składniki