Domowy chleb orkiszowy z płatkami owsianymi - prosty

Domowy chleb orkiszowy z płatkami owsianymi - prosty
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Nie ma nic lepszego od domowego pieczonego chleba. Chrupiąca skórka z wierzchu i delikatny, miękki miąższ w środku. Taki domowy chleb wystarczy tylko posmarować masłem. Ja lubię taki jeszcze lekko ciepły.

Składniki

  • 500 g mąki jasnej orkiszowej typ 630
  • 1 1/2 garści płatków owsianych
  • 1 saszetka granulowanych drożdży (7 g)
  • 1 kopiasta łyżeczka soli
  • 500 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka octu

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypujemy do miski razem z płatkami owsianym, drożdżami i solą.

  2. Dokładnie mieszamy i dodajemy wodę wymieszaną z octem. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut, tak aby ciasto podwoiło swoja objętość.

  3. Podrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę (o wymiarach 25x25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i również odkładamy w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło.

  4. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 250'C. Kiedy ciasto podrośnie na brytfance wówczas wkładamy je do nagrzanego piekarnika zmniejszając temp. do 205'C i pieczemy chleb prze 50 minut (góra i dół piekarnika bez termobiegu).

  5. Upieczony chleb chłodzimy na kratce. Smacznego !!!

  6. ;-D

  7. ;-)))

Komentarze do przepisu (30)

kucharka-amatorka 30 stycznia 2019
Nie ma to jak domowy chlebek.
drNowak 30 stycznia 2019
Super:)
Nevermore 30 stycznia 2019
Poproszę dwie piętki ;) Super domowy wypiek, pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g mąki jasnej orkiszowej typ 630
  • 1 1/2 garści płatków owsianych
  • 1 saszetka granulowanych drożdży (7 g)
  • 1 kopiasta łyżeczka soli
  • 500 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka octu
Składniki