Domowy biały serek

Domowy biały serek
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: HabibiChi
Nie ma nic lepszego niż robienie samemu to co dziś można kupić gotowe. Zagłębić się w to jak powstają pewne produkty które dziś idziemy do sklepu i kupujemy :)

Składniki

  • 1 litr mleka wiejskiego od krowy
  • 3/4 szklanki mleka pasteryzowanego
  • pomidorek i szczypiorek

Przygotowanie

  1. Mleko od krowy przelewamy do litrowego słoika i odstawiamy na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Kiedy zbierze nam się na wierzchu śmietana zbieramy ją do małego pojemniczka. Do garnka wlewamy mleko pasteryzowane, gotujemy. Kiedy zacznie się podnosić dodajemy mleko od krowy. Zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie przelewamy je przez gęste sitko bądź sitko wyłożone gazą. Zostawiamy na noc w lodówce tak żeby serwatka wyciekła do garnka a serek się ukształtował. Podajemy z wcześniej zrobioną śmietaną oraz pomidorkiem i szczypiorkiem.

Komentarze do przepisu (11)

Nevermore 04 września 2017
Znam coś podobnego z przepisu babci i to chyba jest podobne. Mniami :)
HabibiChi 04 września 2017
Tego nauczyła mnie moja mama więc bardzo możliwe :)
Nevermore 04 września 2017
Zapewne tak jest, bo dobre przepisy są ponadczasowe :))

Moja babcia, to dla Ciebie zapewne pra, to tak przy... Czytaj całość »
Zapewne tak jest, bo dobre przepisy są ponadczasowe :))

Moja babcia, to dla Ciebie zapewne pra, to tak przy okazji ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 litr mleka wiejskiego od krowy
  • 3/4 szklanki mleka pasteryzowanego
  • pomidorek i szczypiorek
Składniki