Domowe pyszne musli

Domowe pyszne musli
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Murena
Oto przepis na domowe musli, które robię sama w domu. Zawiera wyłącznie zdrowe i naturalne składniki.Przywraca prawidłowe wypróżnianie bo działa jak „miotełka”.

Składniki

  • opakowanie płatków owsianych (250 gramów)
  • opakowanie migdałów w płatkach (100 gramów)
  • opakowanie orzechów laskowych (150 gramów)
  • opakowanie pestek dyni (150 gramów)
  • 3 czubate łyżki naturalnego miodu
  • 3 czubate łyżki sezamu

Przygotowanie

  1. Wszystkie suche składniki wsypać do miseczki. Miód przelać do drugiej miseczki i dolać szklankę ciepłej wody około 250 ml. Dokładnie wymieszać aby miód dobrze się rozpuścił. Następnie przelać rozpuszczony miód do suchych składników. Dokładnie wymieszać.

    Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć całą masę, można też lekko ją ugnieść łyżką.

    Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
    Ważne jest aby granolę co kilka chwil mieszać, ponieważ łatwo się przypala. Po upieczeniu powinna być chrupiąca.

    Można zjeść ją na śniadanie z jogurtem lub z mlekiem. Jest też świetna na deser, podana z owocami i jogurtem naturalnym.

    *Ważne, aby pamiętać o tym, aby nie dodawać suszonych owoców do pieczenia, ponieważ spalą się i cała granola będzie gorzka.

    *Druga rzecz o której należy pamiętać to to, aby mieszać ją dość często, aby jej nie przypalić.

Składniki
  • opakowanie płatków owsianych (250 gramów)
  • opakowanie migdałów w płatkach (100 gramów)
  • opakowanie orzechów laskowych (150 gramów)
  • opakowanie pestek dyni (150 gramów)
  • 3 czubate łyżki naturalnego miodu
  • 3 czubate łyżki sezamu
Składniki