Domowe płatki Nesquik

Przepis dnia 2017-11-26
Domowe płatki Nesquik
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: szczeniak
Pyszne kuleczki czekoladowe, które idealnie smakują zarówno z mlekiem, jak i w roli samodzielnej przekąski. Bez zbędnego cukru i dodatków.

Składniki

  • Daktyle 200 g
  • Mąka 1 szklanka
  • Dowolne orzechy 50 g (opcjonalnie, można zastąpić mąką)
  • Masło 40 g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Kakao 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

  2. Zalać daktyle wrzątkiem i odstawić na co najmniej 30 minut. Po tym czasie odlać wodę i zmiksować je na gładką masę.

  3. Jeśli używamy orzechów, zmielić je na mąkę. Wymieszać suche składniki (orzechy, mąka, proszek do pieczenia, kakao), następnie dodać do nich masło i masę daktylową i zagnieść całość na jednolite ciasto.

  4. Z ciasta formować kuleczki (nie za duże, bo urosną) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 9-12 min.

Składniki
  • Daktyle 200 g
  • Mąka 1 szklanka
  • Dowolne orzechy 50 g (opcjonalnie, można zastąpić mąką)
  • Masło 40 g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Kakao 1 łyżka
Składniki