Domowe bułki pszenne

Domowe bułki pszenne
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Domowe bułki z mąki pszennej.

Składniki

  • 400g mąki
  • 150ml wody lub mleka
  • 1/8 kostki drożdży
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju

Przygotowanie

  1. drożdże z cukrem i łyżką mleka (lub wody) rozcieramy zostawiamy na 10 minut
    do maki dodajemy rozczyn drożdży pozostałe mleko (lub wodę) sól olej
    wyrabiamy ciasto na lśniącą kule
    pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość
    ciasto wałkujemy wycinamy szklanką bułeczki
    pieczemy w 190 st około 40 minut
    Przepis na 2 bułki

Komentarze do przepisu (1)

Europa112 01 sierpnia 2015
Przy pieczeniu pieczywa ważny jest typ mąki?
Z podanych składników wychodzą dwie długie bułki, czy jak na... Czytaj całość »
Przy pieczeniu pieczywa ważny jest typ mąki?
Z podanych składników wychodzą dwie długie bułki, czy jak na fotce,dwie gigantyczne bułki.
Ja osobiście piekąc pieczywo obficie skrapiam je wodą.
Składniki
  • 400g mąki
  • 150ml wody lub mleka
  • 1/8 kostki drożdży
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju
Składniki