Domowa wędlina z łopatki

Domowa wędlina z łopatki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Mój pierwszy wyrób i z pewnością nie ostatni. Test urządzenia wypadł pomyślnie. Idealna wędlina na kanapki.

Składniki

  • 900 g łopatki wieprzowej
  • czubata łyżeczka soli
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Przygotowanie

  1. Łopatkę płuczemy ,połowę mięsa kroimy w drobną kostkę ,drugą połowę mielimy razem z pomidorami i czosnkiem .Całość mieszamy z przyprawami ,dodajemy wodę i żelatynę. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy ręką. Miskę z mięsem zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.
    Mięso przekładamy do worka foliowego ,wkładamy do szynkowara i zamykamy. Całość gotujemy w wodzie przez około 50 min w temperaturze 75°C.
    Szynkowar wyjmujemy z wodnej kąpieli ,studzimy i na całą noc wkładamy do lodówki. Rano wędlinę wyciągamy z urządzenia.

Komentarze do przepisu (13)

Futka 30 października 2014
Pyszna - taka domowa jest najlepsza :)
ggosienka68 30 października 2014
Arek, dawałeś zwykła sól czy sól peklową?
Fajnie i apetycznie wygląda :)
Również polecam szynkowar i... Czytaj całość »
Arek, dawałeś zwykła sól czy sól peklową?
Fajnie i apetycznie wygląda :)
Również polecam szynkowar i zachęcam do robienia domowych wędlin, bo nie ma to jak własnoręcznie zrobiona, bez "dziwnych" składników :)
monikagotuje 30 października 2014
Lubie takie domowe wyroby:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 900 g łopatki wieprzowej
  • czubata łyżeczka soli
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki zimnej wody
Składniki