Łopatkę płuczemy ,połowę mięsa kroimy w drobną kostkę ,drugą połowę mielimy razem z pomidorami i czosnkiem .Całość mieszamy z przyprawami ,dodajemy wodę i żelatynę. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy ręką. Miskę z mięsem zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.
Mięso przekładamy do worka foliowego ,wkładamy do szynkowara i zamykamy. Całość gotujemy w wodzie przez około 50 min w temperaturze 75°C.
Szynkowar wyjmujemy z wodnej kąpieli ,studzimy i na całą noc wkładamy do lodówki. Rano wędlinę wyciągamy z urządzenia.
Komentarze do przepisu (13)
Fajnie i apetycznie wygląda :)
Również polecam szynkowar i... Czytaj całość »
Fajnie i apetycznie wygląda :)
Również polecam szynkowar i zachęcam do robienia domowych wędlin, bo nie ma to jak własnoręcznie zrobiona, bez "dziwnych" składników :)
*Przejdziesz do wersji klasycznej