Domowa wędlina z indyka

Domowa wędlina z indyka
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: IzaTuGotuje
Zdrowa i praktycznie bez tłuszczu, zrobiona w domu. Moja nowa wędlina z indyka. Kilka dni temu kupiłam szynkowar. To takie urządzenie do parzenia wędliny w domowych warunkach. Rewelacyjne jest to, że cały tłuszcz oddziela się od mięsa i a my go wylewamy.

Składniki

  • 1kg mięsa z indyka - ja pomieszałam pierś z udźcem
  • olej rzepakowy 50ml
  • cebula 2szt 200g
  • czosnek 4 ząbki
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz świeżo zmielony, tymianek gorczyca, rozmaryn,lubczyk, cząber, majeranek, papryka ostra

Przygotowanie

  1. Mięso z indyka umyć i podzielić na kilka części.
    Przyprawy zmieszać z olejem i czosnkiem. Powstałą mieszanką natrzeć dokładnie mięso.
    Cebulę pokroić w pióra. Do szklanego naczynia (z pokrywką) włożyć na spód cebulę, następnie mięso i na koniec znów cebulę.
    Przykryć przykrywką i odstawić do lodówki na min 12h.

  2. Następnie ułożyć mięso w szynkowarze (można użyć specjalnego worka) w kolejności: na dół i samą górę część udźca (jest tłustszy), pośrodku wymieszane pierś z udźcem.
    Zamykamy szynkowar i parzymy mięso.
    Zasada jest taka: temperatura wody nie może przekraczać 95 stC a temperatura mięsa musi osiągnąć temperaturę 79stC.
    W praktyce zajęło mi to ponad 2h.
    Wyciągamy szynkowar wraz z wedliną, studzimy.
    Wkładamy wszystko do lodówki na 12h.
    Następnie szynkowar wkładamy na chwilę pod ciepłą wodę (ułatwi to wyjęcie wędliny) a potem go otwieramy.
    Wylewamy tłuszcz i wyjmujemy naszą wędlinkę.

    Smacznego!!

    Po więcej przepisów i wartości kaloryczne dań zapraszam na mojego bloga.

Komentarze do przepisu (4)

Jagoda50 19 stycznia 2015
Bardzo apetyczna.
mironina 21 kwietnia 2016
koniecznie do wypróbowania!
ekonto 12 listopada 2016
Mam tylko obiekcje, czy do drobiu pasuje cebula? Ja raczej bym jej nie dodawała, ale to przecież kwestia smaku.... Czytaj całość »
Mam tylko obiekcje, czy do drobiu pasuje cebula? Ja raczej bym jej nie dodawała, ale to przecież kwestia smaku. Mam już szynkowar i będę eksperymentować.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1kg mięsa z indyka - ja pomieszałam pierś z udźcem
  • olej rzepakowy 50ml
  • cebula 2szt 200g
  • czosnek 4 ząbki
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz świeżo zmielony, tymianek gorczyca, rozmaryn,lubczyk, cząber, majeranek, papryka ostra
Składniki