Domowa wędlina - indyk z zielonym groszkiem

Domowa wędlina - indyk z zielonym groszkiem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ewaeu
Domowa wędlina oczywiście bardzo dobra. Zielony groszek jest smacznym dodatkiem, a także dodaje uroku wędlinie.

Składniki

  • 800 g mielonego mięsa z piersi indyka
  • 150 g sera tartego mozzarella
  • 200 g zielonego groszku ( mój mrożony )
  • 1/2 łyżeczki soli peklowej
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżeczka żelatyny
  • 1/2 łyżeczki soli / sól do smaku

Przygotowanie

  1. Mielone mięso umieścić w salaterce, dodać wodę i sól peklową. Dokładnie wyrobić. Pozostawić w lodówce na ok. 2 godz. Następnie dodać ser, groszek, pieprz, paprykę, żelatynę, olej. Ponownie wyrabiać. W szynkowarze umieścić woreczek ( taki do pieczenia mięsa ). Napełnić szynkowar mięsem. Zakręcić woreczek i zamknąć szynkowar. Wstawić do garnka z wodą. Gotować na małym ogniu ok. 2 godz. Szynkowar wyjąć, ostudzić i umieścić w lodówce, najlepiej na całą noc. Żeby wyjąć woreczek wystarczy polać szynkowar gorącą wodą. Wędlinę kroić i zajadać. Smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 28 września
Pyszotka:)
Składniki
  • 800 g mielonego mięsa z piersi indyka
  • 150 g sera tartego mozzarella
  • 200 g zielonego groszku ( mój mrożony )
  • 1/2 łyżeczki soli peklowej
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżeczka żelatyny
  • 1/2 łyżeczki soli / sól do smaku
Składniki