Zalewa: Zagotowujemy wodę ze wszystkimi dodatkami, oprócz soli peklowej, którą dodajemy dopiero po zestawieniu zalewy z palnika.
Do zimnej zalewy wkładamy szynkę. Zalewa powinna przykryć całe mięso. Szynkę odstawiamy w chłodne miejsce na 3- 4 dni. Po tym czasie szynkę wyjmujemy z zalewy. Samą zalewę zagotowujemy ponownie. Szynkę kolejny raz wkładamy do zalewy, tym razem gorącej i odstawiamy do wystudzenia.
Zimną szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką zalewy, pieczemy w piekarniku, w temperaturze 200 stopni.
Czas pieczenia to około 2 godziny.
W czasie pieczenia obracamy szynkę i podlewamy co jakiś czas odrobiną zalewą, jeżeli jest taka potrzeba.
Smacznego.
Komentarze do przepisu (5)
O ile dobrze wiem to podgrzewany ale nie gotujemy wodę na zalewę z dodatkami ale bez soli peklowej !!!!! Sól tą dodajemy do chłodnego wywaru. Jeśli zachodzi potrzeba parzenia szynki w podobnym wywarze jak do peklowania to należy go przygotować ponownie ale bez soli peklowej. Pod żadnym pozorem nie wolno podgrzewać roztworów z zawartością soli peklowej. To tak jakby zażywać truciznę na raty.
*Przejdziesz do wersji klasycznej