Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ricotta jest bardzo delikatnym, wręcz puszystym serem o słodkim (może być lekko kwaskowym) smaku. Po wyprodukowaniu sera podpuszczkowego pozostaje nam serwatka. Jest ona bardzo wartościowym produktem, gdyż zawiera białka tzw. Serwatkowe (m.in. odpornościowe). Serwatkę możemy zagospodarować na wiele sposobów: nadaje się do picia oraz do produkcji sera ricotta. Nazywamy go serem zwarowym gdyż w procesie produkcji się go warzy (jak warzy się piwo). W celu uzyskania większej ilości sera (z serwatki samej uzyskamy łyżeczkę od herbaty) dodajemy mleko w ilości ok. 20% lub więcej (uzyskamy więcej sera). Całość musimy też trochę zakwasić.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 180
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1067
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 62
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 180
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1067
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 62
Składniki
1. Serwatkę (pozostałą po produkcji sera podpuszczkowego) połączyć z mlekiem i podgrzewać do temperatury 50-60 st. C.
2. Dodać kwasek (sok) i gotować jeszcze ok. 5 minut ciągle mieszając aby serwatka się nie przypaliła.
3. Ostrożnie przelać ricottę na sitko aby ociekła.
4. Gotowy serek można jeść od razu (jak ostygnie!) lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.