Domowa chałka

Domowa chałka
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: nero78
Pomysł na sobotnie, niedzielne śniadanko...? Szybko i smacznie ;)

Składniki

Przygotowanie

  1. Drożdze rozetrzec z łyżką cukru, dodac ciepłe (nie gorące) mleko i 3 łyżki mąki, wymieszac, odstawic zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.20 min.

  2. Do miski przesiac 500 g mąki, zrobic zagłębienie. Jajko wymieszac z pozostałym cukrem (ilośc cukru zależy od tego czy wolimy aby chałka była bardziej czy mniej słodka, pamiętajmy,że do drożdzy daliśmy już łyżkę cukru). Do mąki dodajemy zaczyn, jajko z cukrem, roztopione ciepłe masło oraz wodę i dobrze zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.

  3. Ponownie zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Z każdej formujemy długie wałki i zaplatamy warkocz ( ja podzieliłam wałki na pół z czego zrobiłam dwie mniejsze chałki), końce warkocza łączymy i podwijamy pod spód. Chałkę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej folią do pieczenia blaszki.

  4. W kubku mieszamy 2 łyżki ciepłej wody z łyżeczką cukru i smarujemy przy pomocy pędzelka chałkę. Posypujemy chałkę sezamem, makiem lub kruszonką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. Pieczemy 25,30 min. w temperaturze 200 stopni C. Najlepsza chałka jest z masełkiem, mlekiem, dżemem,miodem... Smacznego :)

Komentarze do przepisu (11)

madziak 07 stycznia 2011
Szklanka mleka bądź kakao i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :) Pysznie wyglądają te chałeczki.
biancorossa 07 stycznia 2011
Bułka-chałka,to mi przypomina moje szczenięce lata
irma 08 stycznia 2011
Piękne i apetyczne)5
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki