Dietetyczne bułeczki

Dietetyczne bułeczki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kazimierz
pyszne dietetyczne bułeczki

Składniki

  • jajko 1 sztuka
  • mleko 175 ml
  • Drożdże 25 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 350 g +20 g
  • sól 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy rozczyn. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki (20g), mieszamy i zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. Do miski wbijamy jajko, dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól i mąkę. Wyrabiamy ciasto ręcznie, aż będzie jednolite. Zostawiamy pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyciągamy ciasto na blat, dzielimy na 10 części i formujemy bułki. Układamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Zostawiamy je jeszcze na 45 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 20 minut, aż będą rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 10 bułek.
    Jedna bułeczka 145 Kcal

Komentarze do przepisu (1)

gochna55 15 lipca 2019
Coś dla słodziaków. Zabieram. Dzięki :):) Lepiej późno niż wcale. Jakoś je wcześniej przeoczyłam.
Składniki
  • jajko 1 sztuka
  • mleko 175 ml
  • Drożdże 25 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 350 g +20 g
  • sól 1 łyżeczka
Składniki