Czosnkowe podpłomyki Nigelli

Czosnkowe podpłomyki Nigelli
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczne chlebki. Super jako dodatek. My z mężem jemy je same;) Przepis banalny;) Polecam...

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżka soli,
  • 300-400 ml ciepłej wody,
  • ok 5 łyżek oliwy,
  • 3 główki czosnku,

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Ma być gładkie i elastyczne. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski wysmarowanej oliwą. Zostawić do wyrośnięcia. Ma podwoić objętość.
    Ząbki czosnku położyć na kawałkach folii aluminiowej,odciąć wierzchołki, skropić lekko oliwą, luźno zawinąć tworząc sakiewki i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 40 minut.
    Upieczone ząbki wyłuskać, wymieszać.

  2. Gdy ciasto urośnie, podzielić na pół i upiec dwa duże chlebki. Ciasta rozwałkować na prostokąty lub jak wolicie. Przełożyć placki z papierem na blachy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 min.
    Na całej powierzchni ciasta zrobić palcami wgłębienia, polać sosem czosnkowym . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 20 min... Smacznego


Komentarze do przepisu (3)

Black_dimme 21 stycznia 2014
Muszę wyprubować ten przepis ;)
aniolywkuchni 21 stycznia 2014
polecamy...
etui 21 stycznia 2014
Wypróbuj...
Składniki
  • 500 g mąki pszennej,
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżka soli,
  • 300-400 ml ciepłej wody,
  • ok 5 łyżek oliwy,
  • 3 główki czosnku,
Składniki