Cukiniowe placuszki

Cukiniowe placuszki
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Parmenion
Pyszny pomysł na niedzielne śniadanie, który pozwoli nam poczuć smak lata, a nie zabierze zbyt dużo czasu o poranku.

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki gazowanej wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • olej kokosowy, lub rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

  1. Cukinie kroimy na półcentymetrowe plasterki, i układamy na ręczniku papierowym, solimy i pieprzymy. Zostawiamy na 10 min. żeby puściła soki, i trochę zmiękła.

  2. W tym czasie miksujemy ze sobą mąkę, mleko, wodę i zioła. Dodając jajko i szczyptę soli, aż do uzyskania gładkiej masy.

  3. Na patelni rozgrzewamy olej, i smażymy krótko z dwóch stron, zanurzone w cieście plasterki cukini.

  4. Obsmażone placuszki, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Komentarze do przepisu (3)

danielek 25 lipca 2018
Zrobię sobie.Dzięki za pomysł bo zapomniałem.
Parmenion 26 lipca 2018
smacznego :-)
danielek 27 lipca 2018
Dziękuję ;)
Składniki
  • 1 średnia cukinia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki gazowanej wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • olej kokosowy, lub rzepakowy do smażenia
Składniki