Ciasto marchewkowe z hummusem (jednoporcjowe)

Ciasto marchewkowe z hummusem (jednoporcjowe)
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: pannamadzia
Ciasto marchewkowe w zupełnie nowej odsłonie. Na wytrawnie. Z nutką sezamu.

Składniki

  • mąka pszenna pełnoziarnista 60g
  • marchewka 1
  • hummus 2 łyżki
  • świeży sok z marchwi 100ml
  • masło 10g
  • jajko 1
  • cynamon szczypta
  • imbir szczypta
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jajko wbić do miski i ubić za pomocą miksera. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z jajkiem. Dodać marchewkę, hummus, masło, jajko, sok z marchwi, imbir, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy. Przelać do kokilki. Wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 minut (bez termoobiegu: góra i dół). Wyjąć i podawać.

Komentarze do przepisu (2)

elkapatelka 01 października 2013
a ten hummus to inaczej kompost dżownic ?
pannamadzia 02 października 2013
;-) hummus to inaczej pasta z ciecierzycy, sezamu i czosnku.
Składniki
  • mąka pszenna pełnoziarnista 60g
  • marchewka 1
  • hummus 2 łyżki
  • świeży sok z marchwi 100ml
  • masło 10g
  • jajko 1
  • cynamon szczypta
  • imbir szczypta
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
Składniki