Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne, popularne i pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 19
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 519
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10554
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 19
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 519
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10554
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru, szklankę mąki, zamieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na kilkanaście minut. Następnie dodać 1,5 szklanki mąki, jajka, 10 dag rozpuszczonego i przestudzonego masła, pół szklanki cukru pudru i wszystko dokładnie wyrobić. Przykryć i postawić do wyrośnięcia. Kruszonka Z 0,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru i reszty masła zrobić kruszonkę. ( palcami rozcierać do czasu powstania pokruszonego ciasta ) Gotowe ciasto drożdżowe wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na wierzch ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu, posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i piec około 50 minut.