Ciasto bananowe z orzechami

Ciasto bananowe z orzechami
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ombu_sa
Idealny sposób na zużycie przejrzałych bananów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Masło wyciągamy z lodówki tak aby zmiękło. Następnie ucieramy je z cukrem pudrem i z brązowym na gładką masę. Jeżeli nie macie cukru brązowego można dodać całą szklankę cukru pudru.

  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodawać do masy na przemian z jajkami.

  3. Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem - nie miksować bo ciasto będzie ciężkie !!! Rozgniecione banany i olejek waniliowy dodać do masy i wymieszać łyżką. Nie zapomnijmy oczywiście o orzechach. Ja dodaje włoskie ale mogą też być laskowe bądź migdały.

  4. Piec w temp. 180 C ok. 1 godziny.

  5. Masło wyciągamy z lodówki tak aby zmiękło. Następnie ucieramy je z cukrem pudrem i z brązowym na gładką masę. Jeżeli nie macie cukru brązowego można dodać całą szklankę cukru pudru.

  6. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodawać do masy na przemian z jajkami.

  7. Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem - nie miksować bo ciasto będzie ciężkie !!! Rozgniecione banany i olejek waniliowy dodać do masy i wymieszać łyżką. Nie zapomnijmy oczywiście o orzechach. Ja dodaje włoskie ale mogą też być laskowe bądź migdały.

  8. Piec w temp. 180 C ok. 1 godziny.

Komentarze do przepisu (3)

Mirinda_S 07 stycznia 2013
Interesujące... Trzebe będzie spróbować.
Mirinda_S 08 stycznia 2013
Hmm, nie miałam sody, więc dałam ciut więcej proszku do pieczenia. Nie miałam również odpowiedniego cukru,... Czytaj całość »
Hmm, nie miałam sody, więc dałam ciut więcej proszku do pieczenia. Nie miałam również odpowiedniego cukru, więc użyłam zwykłego kryształu. Samo ciasto??? Mniam, mniam, pychotka!
Ombu_sa 08 stycznia 2013
Bardzo się cieszę, ze ciasto smakowało. Ja tez używam białego cukru gdy akurat brązowy "wyszedł" z szafki :)... Czytaj całość »
Bardzo się cieszę, ze ciasto smakowało. Ja tez używam białego cukru gdy akurat brązowy "wyszedł" z szafki :) a jeżeli chodzi o sodę to mam ją zawsze w domu i staram się jej dodawać zamiast proszku do pieczenia lub z nim. Soda jest tez idealnym środkiem odkażającym i czyszczącym - polecam zakup większej ilości. pozdrawiam
Składniki
Składniki