Chrupiące racuchy z jabłkami

Chrupiące racuchy z jabłkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Chrupiące racuchy z jabłkami posypane cukrem pudrem. Możemy podać je do szklanki kakao lub mleka.

Składniki

  • mleko 200 ml
  • mąka 2 szklanki
  • jajko 1 szt.
  • sól szczypta
  • cukier 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • cukier puder do posypania
  • jabłka 2 szt. (najlepsze to szara reneta)

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki oprócz cukru pudru miksujemy na jednolite ciasto.

  2. Do ciasta dodajemy pokrojone w drobne kawałki jabłka, mieszamy z ciastem. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 30 minut żeby sobie odpoczęło.

  3. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym racuchy na rumiany kolor.

  4. Usmażone racuchy osączamy z tłuszczu na ściereczkach papierowych.

  5. Podajemy posypane cukrem pudrem.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (4)

SlodkoSlodka83 17 października 2018
Super placuchy,lubimy takie :-)
GREGORHSPEED 17 października 2018
Pyszności moje <3 Do tego zimne mleko <3
babcitereskiciasta 17 października 2018
Mariolu, ale narobiłaś mi apetytu, pyszności.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mleko 200 ml
  • mąka 2 szklanki
  • jajko 1 szt.
  • sól szczypta
  • cukier 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • cukier puder do posypania
  • jabłka 2 szt. (najlepsze to szara reneta)
Składniki