Chlebek z serem

Chlebek z  serem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: magelo
Prosty i smaczny. W środku mięciutki, na wiechrzu chrupiący.

Składniki

  • drożdze 1/2 kostki
  • mąka pszenna ok. 3szkl.
  • jajko 1 szt.
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • masło 1/2 kostki
  • jajko do posmarowania
  • mleko 1/2 szkl.
  • woda1/4 szkl.
  • ser ok.30 dag. potarty lub pokrojony

Przygotowanie

  1. Drożdze , ciepłe mleko ,wodę i cukier wkładam do miski i mieszam. Dodaję połowę miękiego masła , jajko i ciągle mieszając wsypuję mąkę.Wyrabiam na jednolite ciasto przykrywam do wyrośnięcia.

  2. Wyrośnięte ciasto wyjmuję na stolnicę posypaną mąką. Chwilę wyrabiam i wałkuję na placek grubości ok.1 cm.

  3. Ciasto smaruję resztą masła i posypuję serem. Wycinam ok.8 trójkątów i zwijam w rogale. Rogale układam na blachę. U mnie na okrągłą .Cztery na zewnątrz , cztery w drugą stronę.

  4. Pozostawiam do wyrośnięcia . Smaruję ciasto jajkiem i piekę w tem.180 stopni ok.30 minut.Po upieczeniu jeszcze na chwilę zostawiam w piekarniku wyjmuję gdy trochę ostygnie.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 14 stycznia
Pyszotka:)
Składniki
  • drożdze 1/2 kostki
  • mąka pszenna ok. 3szkl.
  • jajko 1 szt.
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • masło 1/2 kostki
  • jajko do posmarowania
  • mleko 1/2 szkl.
  • woda1/4 szkl.
  • ser ok.30 dag. potarty lub pokrojony
Składniki