Chlebek z ricottą i koperkiem

Chlebek z ricottą i koperkiem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Smaczny, domowy, aromatyczny chlebek...polecam ;)

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • sól 1 1/2 łyżeczki
  • woda ciepła 130 ml
  • masło 100 g
  • drożdże świeże 20 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • ser ricotta 250 g
  • jajko 1 szt
  • koperek 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Następnie dodać kilka łyżek mąki i tyle ciepłej wody, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. odstawić na ok. 10-15 min. Następnie dodać wszystkie produkty, łącznie z serem i wymieszać.

  2. Na końcu dodać posiekany drobno koperek Następnym razem dodam go nieco więcej ), wyrobić ciasto.

  3. Gotowe przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 90-100 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem. Czekamy jeszcze kwadrans, po czym chlebek także smarujemy olejem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp. ok. 200 stopni przez ok. 30 min.
    Smacznego!

Składniki
  • mąka pszenna 500 g
  • sól 1 1/2 łyżeczki
  • woda ciepła 130 ml
  • masło 100 g
  • drożdże świeże 20 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • ser ricotta 250 g
  • jajko 1 szt
  • koperek 1 łyżeczka
Składniki