Chlebek sodowy

Chlebek sodowy
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Paninadeser
Chlebek mimo że bez drożdży tylko z dodatkiem sody wspaniale wyrasta, jest miękki i puszysty. Smakuje znakomicie.

Składniki

  • 45 dag mąki pszennej
  • 400 ml kefiru lub maślanki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • ulubione ziarenka do posypania

Przygotowanie

  1. Keksówkę o wym. 22/ 8 cm smarujemy tłuszczem, obsypujemy otrębami lub bułką tartą (można wyłożyć dno papierem do pieczenia.) Piekarnik nagrzewamy na 210 st. C i ustawiamy pieczenie góra dół.

    Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i mieszamy. Odmierzamy 400 ml kefiru, wsypujemy sodę. Gdy zacznie rosnąć wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Posypujemy ziarenkami i pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka. Wyciągamy z blaszki i studzimy najlepiej na kratce. Smacznego :)

Składniki
  • 45 dag mąki pszennej
  • 400 ml kefiru lub maślanki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • ulubione ziarenka do posypania
Składniki