Chlebek pszenny na zakwasie

Chlebek pszenny na zakwasie
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: nikola2005
Szybki chlebek pszenny-żytni na zakwasie z dodatkiem drożdży. Dzięki drożdżom znacznie skracamy czas wyrastania

Składniki

  • 100gr.zakwasu żytnio razowego
  • 550gr. mąki pszennej
  • 10gr. świeżych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 5 łyżeczek siemia lnianego
  • 5 łyżeczek sezamu
  • 5 łyżeczek słonecznika
  • 400gr. letniej wody

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać i dodać pozostałe wszystkie składniki
    Zagniatać do momentu aż ciasto będzie miekie elastyczne i błyszczące

    Odstawić na około 1.5godz.

  2. Po tym czasie ponownie chwilkę wyrobić dłońmi ciasto, ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym

    Odstawić na około 20min.
    Piekarnik nagrzać w temperaturze 180'

    Tuż przed włożeniem chlebka do piekarnika posmarować wodą

    Piec 40-45min.

    Po upieczeniu wyjąć chlebek z naczynia i wystudzić na kratce

Składniki
  • 100gr.zakwasu żytnio razowego
  • 550gr. mąki pszennej
  • 10gr. świeżych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 5 łyżeczek siemia lnianego
  • 5 łyżeczek sezamu
  • 5 łyżeczek słonecznika
  • 400gr. letniej wody
Składniki