Chlebek pszenno-kukurydziany

Chlebek pszenno-kukurydziany
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Bardzo zdrowe, domowe pieczywo, które polecam zwłaszcza miłośnikom kukurydzy ;)

Składniki

  • mąka kukurydziana 200 g
  • mąka pszenna typ 450 400 g
  • drożdże świeże 30 g
  • sól morska 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • jajo 1 szt
  • woda ciepła 1 1/2 szklanki

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski, zalać wodą i dodać mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi objętość.

  2. Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika ciasto posmarować roztrzepanym jajem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45-50 min. Po ostudzeniu wyciągnąć chleb z formy i się zjadać :)
    Smacznego!

Składniki
  • mąka kukurydziana 200 g
  • mąka pszenna typ 450 400 g
  • drożdże świeże 30 g
  • sól morska 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • jajo 1 szt
  • woda ciepła 1 1/2 szklanki
Składniki