Chlebek orkiszowy z nasionami i szczyptą rozmarynu

Chlebek orkiszowy z nasionami i szczyptą rozmarynu
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: mirazm
zdrowy, bardzo smaczny i naprawdę szybko się go robi, polecam.

Składniki

  • mąka orkiszowa, 1kg
  • woda, 0,5 szklanka
  • drożdze, 5dag
  • nasiona, 150dag
  • rozmaryn, 1łyżeczka
  • sól, 1 łyżeczka
  • pieprz, 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek, 2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. drożdże wrzucamy do ciepłej wody 0.5 szklanki z dodatkiem soli i 2 łyżek mąki, czekamy aż podwoją swoje rozmiary. W osobnej misce przesiewamy mąkę dodajemy wyrośnięty zaczyn, nasiona ( rozmaryn, siemię lniane, słoneczki...) 2 łyżeczki oliwy i wyrabiamy ciasto, wyrobione odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Nagrzewamy piekarnik( z termoobiegiem), ustawiamy temp 180 stopni i pieczemy chlebek przez 45 minut. Wyjmujemy go od razu po upieczeniu aby woda odparowała, a skórka była chrupka ! Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

biancorossa 05 marca 2011
chlebek z rozmarynem,na pewno nieziemsko pachnie
ulaw 11 czerwca 2015
A ile chlebków wychodzi z tej porcji???
Składniki
  • mąka orkiszowa, 1kg
  • woda, 0,5 szklanka
  • drożdze, 5dag
  • nasiona, 150dag
  • rozmaryn, 1łyżeczka
  • sól, 1 łyżeczka
  • pieprz, 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek, 2 łyżeczki
Składniki