Chlebek na kefirze z siemieniem lnianym

Chlebek na kefirze z siemieniem lnianym
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Zdrowe, domowe pieczywo, którego zapach roznosi się po całym domu...to lubię!

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • drożdże świeże 15 g
  • mąka pszenna 2 1/2 szklanki
  • mąka razowa typ 720 1 1/2 szklanki
  • mąka razowa typ 2000 1 szklanka
  • masło 130 g
  • kefir 400 g
  • woda ciepła 1/4 szklanki
  • siemię lniane 3-4 łyżki
  • sól 1 1/2 łyżeczki
  • cukier drobny 1 łyżeczka
  • Na wierzch :
  • siemię lniane 1 łyżeczka
  • mleko 1-2 łyżki

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć, zasypać cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie wlać ciepłą wodę i tyle mąki pszennej, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany Odczekać 10 min. Potem dodać w miarę ciepły kefir (ja pojemnik z kefirem wsadziłam na kilka minut do gorącej wody), sól i stopione masło. Dodać mąki razowe, wymieszać. Potem wsypać resztę mąki pszennej (bezpieczniej wsypać 2 szklanki, a potem w razie potrzeby dosypać resztę). Na końcu do ciasta wsypać siemię lniane i wyrobić ciasto drożdżowe, które przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce przynajmniej na 60 min.

  2. Wyrośnięte przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i czekamy jeszcze 2 kwadranse. Na końcu chleb smarujemy masłem i posypujemy z wierzchu ziarnami. Pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 30-35 min.
    Smacznego!

Składniki
  • Ciasto drożdżowe :
  • drożdże świeże 15 g
  • mąka pszenna 2 1/2 szklanki
  • mąka razowa typ 720 1 1/2 szklanki
  • mąka razowa typ 2000 1 szklanka
  • masło 130 g
  • kefir 400 g
  • woda ciepła 1/4 szklanki
  • siemię lniane 3-4 łyżki
  • sól 1 1/2 łyżeczki
  • cukier drobny 1 łyżeczka
  • Na wierzch :
  • siemię lniane 1 łyżeczka
  • mleko 1-2 łyżki
Składniki