Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zalać taką ilością wody, aby sięgała 1-2 cm ponad ziemniakami. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Wodę w której gotowały się ziemniaki pozostawić do ciasta.
Z drożdży, cukru i ciepłej ( nie gorącej) wody zrobić rozczyn ( wszystko razem wymieszać) i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże ruszą.
Z wszystkich składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto a następnie pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyrobić po raz trzeci i przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek. Tym razem pozostawić do wyrośnięcia na około 40 – 50 minut.
Gdy ciasto podrośnie można je naciąć a następnie posmarować wierzch rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać makiem lub innymi ziarnami
Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni. Na dno piekarnika położyć naczynie z wodą.
Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika do 210 stopni i piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 25 – 30 minut.*
Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.
Komentarze do przepisu (5)
*Przejdziesz do wersji klasycznej