Chleb żytni z ziemniakami i suszonymi pomidorami na drożdżach

Chleb żytni z ziemniakami i suszonymi pomidorami na drożdżach
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Baladynka
Dzisiaj podam przepis pochodzący z miesięcznika „Lubię gotować „ nr 10/2012 na chleb żytni z dodatkiem ziemniaków. Przepis zmodyfikowałam, dodając zioła i suszone pomidory. Już dawno nie jadłam tak delikatnego i pachnącego chleba, który nawet 3 dni po upieczeniu nie stracił nic ze swoich właściwości. Z podanego przepisu wyszły mi dwie podłużne foremki trochę szersze od tradycyjnych keksówek.

Składniki

  • 1 kg mąki żytniej, typ 720
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szklanki wody do rozczynu + woda z ugotowanych ziemniaków do ciasta
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki suszonych pomidorów ze słoiczka, drobno pokrojonych
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka prażonej cebulki
  • Szczypta mielonego kminku.
  • Dodatkowo do smarowania:
  • 1 rozmącone jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 płaska łyżka maku do posypania

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zalać taką ilością wody, aby sięgała 1-2 cm ponad ziemniakami. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Wodę w której gotowały się ziemniaki pozostawić do ciasta.

  2. Z drożdży, cukru i ciepłej ( nie gorącej) wody zrobić rozczyn ( wszystko razem wymieszać) i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże ruszą.
    Z wszystkich składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto a następnie pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

  3. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
    Po tym czasie ciasto wyrobić po raz trzeci i przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek. Tym razem pozostawić do wyrośnięcia na około 40 – 50 minut.

  4. Gdy ciasto podrośnie można je naciąć a następnie posmarować wierzch rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać makiem lub innymi ziarnami

  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni. Na dno piekarnika położyć naczynie z wodą.
    Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika do 210 stopni i piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 25 – 30 minut.*

    Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2013/10/chleb-z-ziemniakami-i-suszonymi.html

Komentarze do przepisu (5)

Ewaaa 20 października 2013
wspaniały chlebuś .. :)
GREGORHSPEED 20 października 2013
Super!!
renka 20 października 2013
Chyba się wreszcie odważę i upiekę wygląda bosko -)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg mąki żytniej, typ 720
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szklanki wody do rozczynu + woda z ugotowanych ziemniaków do ciasta
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki suszonych pomidorów ze słoiczka, drobno pokrojonych
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka prażonej cebulki
  • Szczypta mielonego kminku.
  • Dodatkowo do smarowania:
  • 1 rozmącone jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 płaska łyżka maku do posypania
Składniki