Chleb żytni z suszoną żurawiną

Chleb żytni z suszoną żurawiną
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: drNowak
Chleb ten przygotowuję, na mące żytniej razowej, żytniej chlebowej z dodatkiem pszennej chlebowej. Chleb zachowuje długo świeżość i jest wilgotny. Oprócz ziaren słonecznika i pestek dyni daję suszoną żurawinę. Nadaje ona lekko słodki smak.

Składniki

  • Zakwas żytni 200-300g
  • Mąka pszenna chlebowa typ 750 – 200g
  • Mąka żytnia chlebowa typ 720 - 200g
  • Mąka żytnia razowa typ 2000 –400g
  • Woda 600ml
  • Sól – 2 łyżeczki
  • Nasiona dyni, słonecznika, suszona żurawina.

Przygotowanie

  1. 1. Zakwas wyjąć z lodówki 1 h przed pieczeniem (by ogrzał się).
    2. W celu podkarmienia zakwasu odważyć 200g mąki żytniej razowej i połączyć z zakwasem oraz dodać 200 ml wody.
    3. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji błota (niskie obroty) – wyrabiać krótko tzn. 1-2 min.
    4. Odstawić na 12h (na noc), podwoi lub potroi objętość.

  2. 5. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień bez podkarmiania).
    6. Do zakwasu dodać: sól, mąki, suszoną żurawinę i ziarna i mieszać z hakiem (stopniowo zwiększać obroty).

  3. 7. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić kulę (ciasto musi być gładkie, jedynie od dołu może mieć zakładki).
    8. Przełożyć do miski nasmarowanej oliwą do garowania. Ponieważ będziemy je kłaść na łopatę do chleba (piec bez formy) musi być ułożony w misce odwrotnie tzn. zakładkami do góry, gładką powierzchnią do miski. Całą powierzchnię wolną obsypać mąką.
    9. Chleb jest tylko na zakwasie więc garuje 5-6h.

  4. Pieczenie:
    1. Łopatę do pizzy położyć na misce, wszystko odwrócić by chleb wypadł na łopatę. Chleb zsunąć na oprószoną mąką blachę piekarnika. Nie żałować mąki. Lepiej ją potem otrzepać niż jakby chleb miał się przykleić do blachy.
    2. Piekarnik sparować i nagrzać do 220 st. C . W tej temperaturze piec ok. 50 min.
    3. Co ok.20 min. spryskiwać chleb wodą ze spryskiwacza do kwiatów.
    4. Po upieczeniu wyjąć na ruszt do schłodzenia.

Składniki
  • Zakwas żytni 200-300g
  • Mąka pszenna chlebowa typ 750 – 200g
  • Mąka żytnia chlebowa typ 720 - 200g
  • Mąka żytnia razowa typ 2000 –400g
  • Woda 600ml
  • Sól – 2 łyżeczki
  • Nasiona dyni, słonecznika, suszona żurawina.
Składniki