Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wybąbelkowany chlebek z dodatkiem marchewki, czyli kolejna odsłona domowego, pachnącego pieczywa. :)
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 16
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 19
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 90
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 258
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 16
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 19
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 90
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 258
Składniki
Słonecznik uprażyć przez chwilę na suchej i mocno rozgrzanej patelni, cały czas mieszając. Przełożyć na talerzyk do ostygnięcia. Resztę składników umieścić w dużej misce, dodać garść uprażonego wcześniej słonecznika. Wymieszać łyżką do dokładnego połączenia składników. Długą keksówkę wysmarować smalcem lub oliwą i obsypać mąką i częścią pozostałego słonecznika. Przełożyć ciasto do foremki. Posypać resztą słonecznika i odrobiną mąki. Zostawić do wyrośnięcia na 4-5 godzin. Piec w 220°C pod przykryciem (u mnie druga foremka, odwrócona) przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę na 200 °C, zdjąć przykrycie i piec jeszcze przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu wyjąć chleb z foremki na kratkę i zostawić do ostygnięcia. Można zajadać kiedy jest lekko ciepły, ale kroi się lepiej kiedy całkiem ostygnie. ;)