Chleb ziołowy

Chleb ziołowy
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Kolejny przepis na chleb, który jest prosty, a czas przygotowania niezbyt długi. Suszone zioła nadają mu świetny smak. Doskonale smakuje z różnego rodzaju pastami lub po prostu z sezonowym pomidorem i szczypiorkiem.

Składniki

  • Mąka - 500 g
  • Drożdże suche - 14 g
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Sól - 2 płaskie łyżeczki
  • Otręby owsiane - 4 łyżki
  • Ciepła woda - 400 ml
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Drożdże wsypujemy do miski, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut.

  2. Do miski z drożdżami dodajemy mąkę, cukier, sól, otręby owsiane i zioła prowansalskie. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

  3. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z przepisu wychodzi 1 keksówka.

Składniki
  • Mąka - 500 g
  • Drożdże suche - 14 g
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Sól - 2 płaskie łyżeczki
  • Otręby owsiane - 4 łyżki
  • Ciepła woda - 400 ml
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka
Składniki