Chleb ziarnisty

Przepis dnia 2010-11-09
Chleb ziarnisty
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wiola11069
szybkie wykonanie, porcja na dwie blaszki typu keksówki

Składniki

  • mąka tortowa, 1 kg
  • mąka żytnia, 0,5 kg
  • siemie lniane, 1 szkl
  • płatki owsiane, 1 szkl
  • słonecznik, 1 szkl
  • otręby przenne lub żytnie, 1 szkl
  • sól, 5 łyżeczek
  • drożdże suche z polo marketu na 0,5 kg mąki 1 torebka, 3 torebki
  • Ciepła woda z kranu, 1,5 litra

Przygotowanie

  1. wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać ciepłą wodę , wymieszć drewnianą łyżką, ciasto wyłożyć do 2- ch blaszek wysmarowanych tłuszczem, poczekać aby trochę wyrosło, ...

  2. piec w piekarniku - nagrzanym do temperatury 200 stopni (z termobiegiem) jak jest bez termoobiegu wyczuć czy drochę dłużej czy krócej piec chlebek,

  3. czas pieczenia 1 godzina i 15 min.

Komentarze do przepisu (7)

renka 07 listopada 2010
Chlebek wygląda smakowicie i do tego wiejskie masełko mniam -)
wioleta333 08 listopada 2010
pięknie wyrośnięty chlebek napewno smaczny .....
Paulla 08 listopada 2010
Smakowity chlebek własnej roboty, dodaję do ulubionych, pozdrawiam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka tortowa, 1 kg
  • mąka żytnia, 0,5 kg
  • siemie lniane, 1 szkl
  • płatki owsiane, 1 szkl
  • słonecznik, 1 szkl
  • otręby przenne lub żytnie, 1 szkl
  • sól, 5 łyżeczek
  • drożdże suche z polo marketu na 0,5 kg mąki 1 torebka, 3 torebki
  • Ciepła woda z kranu, 1,5 litra
Składniki