Chleb z żurawiną i orzechami

Chleb z żurawiną i orzechami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: AnetaJR
To przepis na chleb, który musi pojawić się na wigilijnym stole. Zawiera on orzechy włoskie i żurawinę, które kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Wykonanie tego chleba jest bardzo proste i na pewno każdy sobie z tym poradzi. Naprawdę warto.

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 czubata łyżeczka instant)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 350 ml wody

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól, drożdże, posiekane orzechy oraz żurawinę, wszystko wymieszać łyżką.
    Następnie wlać ciepłą wodę i ponownie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

  2. Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką aby opadło. Do środka piekarnika wstawić garnek żaroodporny (bez przykrycia) o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 250 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem.
    Gdy piekarnik i garnek będą już bardzo gorące, przełożyć ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika, przykryć pokrywą i piec przez 30 minut.
    Zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez ok. 10 minut (gdyby chleb zaczął się przypalać z wierzchu, można położyć na nim kawałek folii aluminiowej).

  3. Wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu wyjąć na metalową kratkę w celu całkowitego ostudzenia.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 27 grudnia 2019
Pyszotka:)
AnetaJR 28 grudnia 2019
Chleb jest bardzo dobry, potwierdzam, i długo zatrzymuje świeżość.
zdrowonacodzien 14 stycznia 2020
pomysłowy ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 czubata łyżeczka instant)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 350 ml wody
Składniki