Chleb z ziarnami na kefirze

Chleb z ziarnami na kefirze
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wanessa
Chleb pszenny z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i nasion jest bardzo smaczny i zdrowy. Do takiego chlebka wystarczy odrobina masła.

Składniki

  • mąka pszenna 25 dag
  • mąka pszenna pełnoziarnista 25 dag
  • kefir 400 ml
  • woda ciepła 150-200 ml
  • drożdże świeże 4 dag
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • siemię lniane 2 łyżki
  • słonecznik łuskany 10 dag

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłą wodą, wsypać 3 łyżki mąki, zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.

  2. Mąki wymieszać z solą, siemieniem i ziarnami słonecznika. ( odłożyć 2 łyżki ziaren słonecznika)

  3. Następnie dodać kefir, wyrośnięty rozczyn i wyrabiać około 10 minut.

  4. Pod koniec dodać oliwę, wyrabiać do dokładnego wchłonięcia. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej foremki keksowej, posmarować wodą, odłożyć do wyrośnięcia.

  6. Następnie naciąć nożem, posypać odłożonymi ziarnami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.

Komentarze do przepisu (1)

gochna55 13 października 2018
Fajny przepis. Zabieram. Lubię takie chlebki. Musi być pycha z masełkiem i ... ogóreczkiem kiszonym. Dzięki :):)
Składniki
  • mąka pszenna 25 dag
  • mąka pszenna pełnoziarnista 25 dag
  • kefir 400 ml
  • woda ciepła 150-200 ml
  • drożdże świeże 4 dag
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • siemię lniane 2 łyżki
  • słonecznik łuskany 10 dag
Składniki