Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobry i prosty w wykonaniu chlebek.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 475
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1290
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 53
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 346
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 475
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1290
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 53
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 346
Składniki
Składniki sypkie wymieszać w dużej misce. W 1/2 l wody rozpuścić drożdże i cukier dodać do sypkich składników. Do drugiej połówki wody dodać ocet i również dodać do miski. Dokładnie wymieszać łyżką. Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Przygotować 2 foremni keksowe (11x30). Wysmarować je smalcem i wysypać bułką tartą. Po 20 min. ponownie wymieszać ciasto łyżką i przełożyć do foremek wyrównać łyżką zamoczoną w wodzie. Zostawić do wyrośnięcia na kolejne 20 min. Włączyć też piekarnik aby się nagrzał nastawić na 200 st.C. Gdy ciasto urośnie spryskać wodą i posypać ziarnem słonecznika. Włożyć do nagrzanego piekarnika zmniejszyć temp. do 180 st.C i piec około 55 minut. zależnie od piekarnika. Nie otwierać w czasie pieczenia. Po upieczeniu wyciągnąć z foremki , kroić po wystygnięciu.