Chleb z suszoną miechunką i żurawiną

Chleb z suszoną miechunką i żurawiną
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
Domowy chleb to najwspanialszy wypiek na świecie. Ten zapach, smak, chrupiąca skórka… No chyba nie można wyobrazić sobie czegoś smaczniejszego ;) Tym razem mój sprawdzony przepis na chleb wzbogaciłam dodatkiem suszonych owoców.

Składniki

  • około 500 g mąki chlebowej pszennej (typ 750)
  • szklanka wody niechlorowanej (250 ml)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 – 2 łyżki dobrej jakości miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 15 g świeżych drożdży
  • 60 g suszonej miechunki
  • 100 g suszonej żurawiny
  • Zaczyn:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka wody niechlorowanej
  • 3/4 szklanki mąki żytniej
  • 3/4 szklanki mąki razowej
  • Dodatkowo: mąka chlebowa pszenna do podsypania

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypujemy cukrem i dokładnie rozcieramy, aż się rozpuszczą. Wlewamy je do miski, dodajemy obie mąki na zaczyn i szklankę wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. Zaczyn ma co najmniej podwoić swoją objętość.

  2. Do miski wsypujemy większą część mąki pszennej. Nie dodajemy jej całej od razu bo w czasie wyrabiania zobaczymy ile tak naprawdę „zabierze” nam ciasto. Dodajemy żurawinę, pokrojoną miechunkę, miód, sól, wodę, pokruszone drożdże i cały zaczyn. Wyrabiamy ciasto, najlepiej za pomocą miksera przez około 10 minut, w razie potrzeby dosypujemy resztę mąki. Ciasto ma być elastyczne, zwarte (takie żeby można było uformować z niego okrągły bochenek) i błyszczące. Następnie przekładamy je na obsypany mąką blat i wyrabiamy 2-3 minuty. Wyrobione ciasto przekładamy do obsypanej mąką dużej miski, górę obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (jeśli po naciśnięciu ciasta palcem wgłębienie szybko wraca do normy, to znak, że ciasto wyrosło już wystarczająco, u mnie zajęło to ponad godzinę).

  3. W tym czasie co najmniej dwa razy wyciągamy ciasto z miski i dokładnie zagniatamy, żeby pozbyć się powierza. Im dokładniej to zrobimy tym mniej dziur będzie w upieczonym chlebie.

  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, zagniatamy kolejny raz aby pozbyć się powietrza i na desce, wyłożonej papierem do pieczenia, formujemy podłużny bochenek, który nacinamy ukośnie w kilku miejscach. Przykrywamy go ściereczką i pozostawiamy do ostatniego wyrośnięcia (na około 30 minut). W tym czasie nagrzewamy piekarnik ze zwykłą blachą do pieczenia w środku (lub jeśli posiadamy to z kamieniem) do 240°C. Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie z wodą, dzięki któremu wytwarzać się będzie wilgoć.

  5. Chleb wkładamy do dobrze rozgrzanego piekarnika. Na rozgrzaną blachę (kamień) ostrożnie i delikatnie zsuwamy wraz z papierem do pieczenia chleb. Pieczemy 15 minut, po czym obniżamy temperaturę do 220°C i pieczemy jeszcze około 40 minut. Aby sprawdzić czy nasz chleb jest dobrze upieczony należy go odwrócić i postukać od spodu, jeśli wydaje głuchy dźwięk to znaczy, że jest już gotowy.

  6. Upieczony chleb najlepiej spryskać wodą i studzić na kratce.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 04 lutego 2018
Ale pychotka, sam można by jeść :D
No może czymś przydałoby się przepić ;)
Składniki
  • około 500 g mąki chlebowej pszennej (typ 750)
  • szklanka wody niechlorowanej (250 ml)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 – 2 łyżki dobrej jakości miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 15 g świeżych drożdży
  • 60 g suszonej miechunki
  • 100 g suszonej żurawiny
  • Zaczyn:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka wody niechlorowanej
  • 3/4 szklanki mąki żytniej
  • 3/4 szklanki mąki razowej
  • Dodatkowo: mąka chlebowa pszenna do podsypania
Składniki