Chleb z płatkami owsianymi

Chleb z płatkami owsianymi
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Razowy na zakwasie

Składniki

Przygotowanie

  1. Zakwas: Do litrowego słoja codziennie dodaje sie po łysze maki żytniej i wodę i miesza. Po tygodniu zakwas będzie gotowy- mocno kwaskowy i będzie się podnosił po dodaniu mąki. Odlałam dwie szklanki- reszta jest początkiem zakwasu na kolejny chleb.
    Do misy dałam trzy rodzaje mąki i płatki, sól i oliwę - która nie jest obowiązkowa. Płatki wyciągają wodę więc przy dodaniu suchego dodatku trzeba prawdopodobnie będzie dodać jeszcze odrobinę wody.
    Masę wyrobiłam w robocie- można łychą- wtedy można dodać więcej wody aby masa była luźniejsza.

  2. Masę wyrabia się do połączenia składników.

  3. Masę wyłożyłam do wysmarowanej olejem keksówki, posypałam płatkami i nacięłam. Przykryłam ścierką i postawiłam na kaloryferze na co najmniej 4 godziny.

  4. Wyrósł :)
    Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 180 C na 40 minut.
    Po wyjęciu smaruje się chleb wodą. Pozostawiony na chwile w blasze lekko zawilgnie i skórka nie będzie zbyt chrupka. Chleb trzyma się dobrze przez tydzień.

  5. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (15)

KulinarnaChwila 23 lutego
Super przepis:)
Pyszny chlebek :)
Docherro 23 lutego
Chlebek marzenie,nie ma to jak własnorecznie zrobiony..pyszny:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki