Chleb z orzechami włoskimi

Chleb z orzechami włoskimi
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Na zakwasie

Składniki

Przygotowanie

  1. Zakwas: przez tydzień, codziennie dawałam do słoja po łyżce mąki żytniej i wodę i mieszałam. Zakwas będzie pachniał kwaśno i lekko alkoholowo. po tygodniu zlałam 0,5 l zakwasu a do resztki znowu zaczęłam dodawać mąkę i wodę aby mieć zakwas na następny tydzień.
    Do misy robota dałam 0,5 l zakwasu, mąki- w sumie 2 szklanki, sól i posiekane orzechy. Wyrobiłam- jeśli masa jest zbyt stała można dodać 100ml wody.

  2. Masę wyłożyłam do keksówki i nacięłam. Przykryłam ścierką i postawiłam na kaloryfer. Wyrośnie w 4 h. Bez kaloryfera w 8h.

  3. Wyrósł. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. na 40 minut.
    Po wyjęciu posmarowałam chleb z wierzchu wodą.
    Chleb jest dobry przez tydzień.

  4. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (22)

Nevermore 16 kwietnia
Ja jeszcze przed śniadaniem ( taki klimat ), więc biorę, bo pysznie wygląda :)
Dariusz-D 16 kwietnia
Podziwiam, że ma Pani czas na pieczenie chleba ,ale to czynią tylko najlepsze Kucharki :-)

Ps Udka z kaczki... Czytaj całość »
Podziwiam, że ma Pani czas na pieczenie chleba ,ale to czynią tylko najlepsze Kucharki :-)

Ps Udka z kaczki były małe i przepiekłem niestety, więc nie wstawię ich tu ,bo wstyd :-(
Docherro 16 kwietnia
Chlebek jak marzenie,kiedyś piekłam z orzechami ,przyznam jest fantastyczny:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki