Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kochani osiągnęłam kolejną umiejętność w wypiekach własnego pieczywa. Pierwszy raz spróbowałam upiec chleb w naczyniu żaroodpornym. Sami oceńcie co z tego wyszło oglądając zdjęcia. Wrzucam Wam również przepis jakiego użyłam do tego chlebka:)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Składniki
Mąkę pszenną przesiać przez sitko dodać sól, cukier i wymieszać. Po środku zrobić dziurę, wkruszyć drożdże i zalać ciepłą wodą, poczekać aż się rozpuszczą. Dodać resztę składników i wyrobić. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości. Piekarnik rozgrzać do 200ºC i piec bochenek pod pokrywą 30 min. Następnie piec jeszcze 20 min w 200ºC bez pokrywy. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Wyjąć z naczynia i studzić na kratce bądź desce do krojenia. Smacznego :-)