Chleb z kaszą gryczaną

Przepis dnia 2016-11-07
Chleb z kaszą gryczaną
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Obserwator
Justyna Steczkowska poleca, więc skorzystałem. Muzę ma boską więc przepisu na chlebek nie da złego?

Składniki

  • półtora szklanki wody źródlanej wody
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka płaska soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 kg mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 30-50 g kaszy gryczanej
  • Dodatki : pestki słonecznika
  • pestki dyni
  • sezam
  • suszone zioła
  • czarnuszka
  • Dodatki : oliwa
  • sól
  • płatki owsiane

Przygotowanie

  1. Do garnka wlałem wodę ( garnek musi zmieścić podwojona objętość ciasta ), dodałem rozkruszone drożdże, sól, miód i dodatki. Wymieszałem, aby składniki się połączyły, dodałem mąkę. Wyrabiałem ciasto około 5 minut. Odstawiłem do wyrośnięcia, przykryte lnianą ściereczką.

    Ugotowałem kaszę, odstawiłem ją do ostygnięcia. Jak ciasto podwoiło swoją objętość, dodałem do niego kaszę, wyrabiałem je około 20 minut.

    Blaszkę wysmarowałem oliwą, a na dno wysypałem płatki owsiane. Włożyłem ciasto, wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piekłem godzinę.

Komentarze do przepisu (17)

sereberko80 02 listopada 2016
super pomysł na dodanie kaszy gryczanej do pieczywa :-) smakowało? :-)
Bellapi 02 listopada 2016
O kurczę szkoda że mi piekarnik nawalił :(
Docherro 02 listopada 2016
Wspaniały..świeżutki do tego masełko..mniammm...:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • półtora szklanki wody źródlanej wody
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka płaska soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 kg mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 30-50 g kaszy gryczanej
  • Dodatki : pestki słonecznika
  • pestki dyni
  • sezam
  • suszone zioła
  • czarnuszka
  • Dodatki : oliwa
  • sól
  • płatki owsiane
Składniki