Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, 150 ml kefiru i 12 dkg mąki. Składniki zmieszać tak, aby powstał gładki zaczyn (bez grudek). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, najlepiej postawić blisko kuchenki.
Do malaksera wsypać resztę mąki pszennej, mąkę z ciecierzycy, dodać sól, suszoną żurawinę, wlać kefir. Na końcu dodać wyrośnięty zaczyn. Ciasto zarobić w maszynie. Jeżeli jest zbyt lepkie, można w trakcie zarabiania dosypać 2- 3 łyżki mąki pszennej.
Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia, u mnie trwało to godzinę. Następnie przełożyć do formy (keksówka) natłuszczonej oliwą
Wierzch ciasta posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką wody, posypać ziarnami sezamu. Ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia (pół godziny). Po tym czasie blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W takiej temperaturze piec chleb przez około 30 minut, następnie należy obniżyć temperaturę na 180 stopni, chleb nakryć folią aluminiową i dopiekać przez 20 minut.
Smacznego.
Komentarze do przepisu (2)