Chleb z ciecierzycy na kefirze

Chleb z ciecierzycy na kefirze
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: BEATA1978
Kupiłam mąkę z cieciorki i postanowiłam ją przetestować. Upiekłam chleb. Za pierwszym razem zupełnie nie wyrósł, ponieważ do ciasta użyłam 100% mąki z ciecierzycy. Zależało mi na chlebku bezglutenowym, niestety musiałam zrezygnować z tego pomysłu. Przy drugim podejściu wymieszałam mąkę z ciecierzycy z mąką pszenną w stosunku, mniej więcej, 1:1. Chlebek ładnie wyrósł, chociaż nie można od niego oczekiwać takiego efektownego rośnięcia jak w przypadku chleba w całości pieczonego na mące pszennej. Zwyczajnie mąka z cieciorki jest cięższa, bardziej wilgotna. Tak czy inaczej chleb wyszedł pyszny, cieciorka nadała mu specyficznego, lekko orzechowego smaku i ładnego żółtego kolorku. Polecam!

Składniki

  • mąka pszenna 200g
  • mąka z ciecierzycy 250g
  • suszona żurawina 3 łyżki
  • kefir 200ml
  • sól 1 łyżeczka
  • zaczyn: mąka pszenna 12 dkg, kefir 150 ml, drożdże 4 dkg, cukier 1 łyżka (płaska)
  • dodatkowo: żółtko 1 sztuka, woda 1 łyżka, ziarna sezamu 2- 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, 150 ml kefiru i 12 dkg mąki. Składniki zmieszać tak, aby powstał gładki zaczyn (bez grudek). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, najlepiej postawić blisko kuchenki.

    Do malaksera wsypać resztę mąki pszennej, mąkę z ciecierzycy, dodać sól, suszoną żurawinę, wlać kefir. Na końcu dodać wyrośnięty zaczyn. Ciasto zarobić w maszynie. Jeżeli jest zbyt lepkie, można w trakcie zarabiania dosypać 2- 3 łyżki mąki pszennej.
    Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia, u mnie trwało to godzinę. Następnie przełożyć do formy (keksówka) natłuszczonej oliwą

  2. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką wody, posypać ziarnami sezamu. Ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia (pół godziny). Po tym czasie blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W takiej temperaturze piec chleb przez około 30 minut, następnie należy obniżyć temperaturę na 180 stopni, chleb nakryć folią aluminiową i dopiekać przez 20 minut.


    Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 03 maja 2015
Cudowny, pyszny i puszysty chlebek :)
BEATA1978 05 maja 2015
Powstał po ciężkich próbach :P
Składniki
  • mąka pszenna 200g
  • mąka z ciecierzycy 250g
  • suszona żurawina 3 łyżki
  • kefir 200ml
  • sól 1 łyżeczka
  • zaczyn: mąka pszenna 12 dkg, kefir 150 ml, drożdże 4 dkg, cukier 1 łyżka (płaska)
  • dodatkowo: żółtko 1 sztuka, woda 1 łyżka, ziarna sezamu 2- 3 łyżki
Składniki