Chleb tostowy

Chleb tostowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Masz ochotę na tosty a chleba w domu brak ? Nic się nie stało - upiecz ten chleb i smakowitymi tostami się zajadaj.

Składniki

  • 450 g mąki tortowej
  • 250 g wody
  • 15 g drożdży
  • 10 g masła
  • 10 g mleka w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Drożdże rozcieramy z cukrem - odstawiamy do czasu aż uzyskają płynną konsystencję. Następnie zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami. Zagniatamy elastyczne, pulchne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, ciasto podwaja objętość.

  2. Następnie przegniatamy ciasto i przekładamy do keksówki (25cm) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką, odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Kostki lodu wrzucamy do nagrzanego piekarnika, wstawiamy chleb i pieczemy go w temperaturze 190'C około 45 minut. Chleb jest upieczony jeżeli pukając od spodu słyszymy głuchy odgłos. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

bulka000 11 marca 2015
piekłam wczoraj dla męża i wyszedł przepyszny :)
Składniki
  • 450 g mąki tortowej
  • 250 g wody
  • 15 g drożdży
  • 10 g masła
  • 10 g mleka w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka soli
Składniki