Chleb pszenny z ziarnami

Chleb pszenny z ziarnami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Rena1
Pszenny chlebek z ziarnami pieczony w domu jest pyszny i ma chrupiącą skórkę.

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Dodatki:
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka czarnego sezamu

Przygotowanie

  1. Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem, odłożyć w ciepłe miejsce na 5-10 minut. Do formy wypiekacza wlać ciepłe mleko i wodę, dodać olej i rozczyn drożdżowy.

  2. Wsypać przesianą mąkę i sól, włączyć wypiekacz na program 10.
    ( mój wypiekacz to MOULINEX OW5003 )

  3. Po 15 minutach wsypać ziarna i pozostawić do czasu, gdy automat przestanie wyrabiać.

  4. Następnie usunąć mieszadełka, ciasto wyrównać.

  5. Ciasto posmarować wodą, posypać sezamem. Upieczony bochenek chleba wyjąć z formy i ostudzić na kracie.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 22 stycznia 2018
Piękny :)
gochna55 24 stycznia 2018
Super. Niestety wypiekacza nie mam, mam tylko "mieszadła osobiste -dwa z dziesięcioma palcami" -... Czytaj całość »
Super. Niestety wypiekacza nie mam, mam tylko "mieszadła osobiste -dwa z dziesięcioma palcami" - myślę, że też się uda zrobić. Spróbuję.
Składniki
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Dodatki:
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka czarnego sezamu
Składniki