Chleb pszenny z prażoną cebulką

Chleb pszenny z prażoną cebulką
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Akademia
Miękki i aromatyczny chleb na drożdżach.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki prażonej cebuli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie

  1. Do ciepłej wody dodaję drożdże i cukier. Całość dokładanie mieszam i pozostawiam ciepłym miejscu na kilkanaście minut. Do miski wsypuję mąkę, sól i prażoną cebulę.

  2. Do miski z suchymi składnikami dodaje zaczyn i olej. Ciasto zagniatam kilka minut i przekładam do wysmarowanej formy. Pozostawiam do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Wyrośnięte ciasto piekę w 180 stopniach przez około 20-25 minut.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 07 kwietnia
Pyszotka:)
Maudie 07 kwietnia
Pyszny domowy chlebek:)
Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki prażonej cebuli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
Składniki