Chleb pszenny z koszyka

Chleb pszenny z koszyka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Chleb, który każdemu się uda :)

Składniki

  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • ¾ łyżeczki soli
  • 10 g drożdży
  • 300 g wody

Przygotowanie

  1. Łączymy wszystkie składniki i odstawiamy na 12-18 godzin. Koszyk do wyrastania chleba wykładamy bawełnianą ściereczką i grubo posypujemy mąką. Delikatnie przekładamy do niego wyrośnięte ciasto. Jeżeli nie mamy koszyka, ciasto przekładamy do formy, w której będziemy piekli chleb. Formę wcześniej smarujemy oliwą i posypujemy mąką. Ciasto z koszyka przekładamy po godzinie na rozgrzaną blachę piekarnika. Ten chleb pieczemy około 40 minut w 220 C. Smacznego!

Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • ¾ łyżeczki soli
  • 10 g drożdży
  • 300 g wody
Składniki