Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Chleb pszenny jest lżejszy ale ciągle kwaskowy od zakwasu żytniego.

Składniki

  • zakwas: mąka żytnia 700
  • mąka pszenna 3 szkl
  • Sól 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek 2 łyzki

Przygotowanie

  1. Zakwas: codziennie przez tydzień, do litrowego słoja dodaje się po łysze maki żytniej i wodę, miesza się. Po paru dniach będzie się już unosił a po tygodniu będzie mocno kwaskowy.
    Do misy robota dałam trzy szklanki mąki- pół litra zakwasu.- resztę zakwasu można zacząć znowu dokarmiać aby mieć na następny chleb.
    Dodałam jeszcze sól i oliwę. Ciasto wyrobiłam robotem 10 minut.

  2. Ciasto wyłożyłam do wytłuszczonej blaszki. Nacięłam je i posmarowałam mąką rozrobioną w wodzie. Użyłam semoliny, bo chciałam uzyskać skorupkę, ale wielkiego efektu to nie dało.
    Odstawiłam do wyrośnięcia na kilka godzin.

  3. Powinien wychodzić z blaszki.
    Piekłam 40 minut w 180 stopniach.
    Najsmaczniejszy jest jeszcze ciepły.

  4. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (66)

Nevermore 16 czerwca
Żeby nam się jeszcze "coś" takiego udało zrobić, to byłoby super, ale warto próbować ;)
Fajne... Czytaj całość »
Żeby nam się jeszcze "coś" takiego udało zrobić, to byłoby super, ale warto próbować ;)
Fajne pieczywko :)
kucharka-amatorka 17 czerwca
Domowy chlebuś to jest to!
Docherro 17 czerwca
Swojski najlepszy,pycha ,do tego masełko i kwasne mleko:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • zakwas: mąka żytnia 700
  • mąka pszenna 3 szkl
  • Sól 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek 2 łyzki
Składniki