Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Pierwszy raz piekłam pieczywo. Długo się zbierałam, aż w końcu upiekłam. Pyszny chlebek posypany ziarnami sezamu, pulchniutki i pachnący. Polecam!

Składniki

  • rozczyn: mąka pszenna 2 łyżki, drożdże 2 dkg, zakwas 4 łyżki, cukier 1 łyżeczka
  • dodatkowo:
  • mąka pszenna 60 dkg
  • zakwas 2 szklanki
  • sól 1 łyżeczka
  • ziarna sezamu
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

Przygotowanie

  1. W garnuszku przygotowujemy rozczyn. Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, cztery łyżki zakwasu i dwie łyżki mąki. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą "papkę", odstawiamy do wyrośnięcia.
    Do malaksera wsypujemy 60 dkg mąki, wlewamy zakwas przewidziany do ciasta chlebowego, dodajemy sól i rozczyn, jeżeli jest już wyrośnięty. Całość wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto. U mnie ten proces trwał 3- 4 minuty.

  2. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy oliwą i posypujemy ziarnami sezamu. Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło.
    Po tym czasie nasz surowy chlebek wkładamy do nagrzanego (220 stopni) piekarnika, pieczemy 40 minut. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 18 marca 2015
Super ,na dodatek z sezamem. Pycha <3
Futka 19 marca 2015
Cudny i przepyszny chlebuś :)
Składniki
  • rozczyn: mąka pszenna 2 łyżki, drożdże 2 dkg, zakwas 4 łyżki, cukier 1 łyżeczka
  • dodatkowo:
  • mąka pszenna 60 dkg
  • zakwas 2 szklanki
  • sól 1 łyżeczka
  • ziarna sezamu
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
Składniki