Chleb pszenny na drożdżach

Chleb pszenny na drożdżach
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Lubicie świeże pieczywo w dodatku, które robi się samo? Nic prostszego i pysznego.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 9 g suchych drożdży
  • 1 płaska łyżka soli
  • 350 ml letniej wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka czarnuszki

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z drożdżami, czarnuszką, cukrem i solą. Zalewamy ciepłą wodą, wyrabiamy, odstawiamy na 80 minut.
    Ponownie mieszamy. W razie potrzeby dosypujemy mąkę, ponownie wyrabiamy.
    Przekładamy do formy wysmarowanej masłem.
    Pieczemy 35 minut w 190°C z termoobiegiem.

Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 9 g suchych drożdży
  • 1 płaska łyżka soli
  • 350 ml letniej wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka czarnuszki
Składniki