Chleb pszenny jak z piekarni

Chleb pszenny jak z piekarni
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: karol1982
.

Składniki

  • 600g mąki (najlepiej chlebowej - np. 750)
  • 350-360 ml. ciepłej wody
  • 10-15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • dwie płaskie łyżeczki soli
  • ewentualnie jakieś ziarna- np. mak, słonecznik

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuść w odrobinie wody z dodatkiem cukru.

  2. W dużej misce umieść mąke i sól, wlej rozczyn drożdżowy i prawie całoą wode (reszte dodaj w razie potrzeby).

  3. Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam Ze ciasto wychodzi gęste).

  4. Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na ok 60 min do lekiego wyrośnięcia.

  5. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia (na ok 1- 1,5 godziny).

  6. Ponownie zagnieść ciasto i uformować bochenek. Przykryj go i ponownie odstaw do wyrośnięcia ( na ok godzinę- gdy w domu jest chłodno, to można wstawić ciasto w piekarniku- wystarczy ustawić temperaturę około 30-35 stopni).

  7. Gdy ciasto zrobiło sie bardziej miękkie, to znaczy że jest gotowe.

  8. Natnij go w kilku miejscach i można już piec.

  9. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piec chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piec przez kolejne 10 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piec przez 30 minut.

  10. Aby uzyskać chrupiącą skórke na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą, na koniec jeszcze gorący bochenek również spryskać zimną wodą.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 25 czerwca
Pyszny chlebek :)
Składniki
  • 600g mąki (najlepiej chlebowej - np. 750)
  • 350-360 ml. ciepłej wody
  • 10-15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • dwie płaskie łyżeczki soli
  • ewentualnie jakieś ziarna- np. mak, słonecznik
Składniki